5 tips om krachtige vacature teksten te schrijven

Neem contact op met Saldoo als je hulp nodig hebt bij het schrijven van je vacatureteksten.
Marinka Geijsen-Heijnis

Marinka Geijsen-Heijnis

Talent is schaars en daarom zal je als ondernemer meer uit de kast moeten halen om potentiële kandidaten te verleiden om te solliciteren. Wij geven je 5 tips om een krachtige vacatureteksten te schrijven.

Plan een intake interview

In de huidige krappe arbeidsmarkt kan het best lastig zijn om de ideale kandidaat te verleiden om te solliciteren. Plan daarom dan ook een intake interview in voordat je een vacaturetekst opstelt. Zo kun je een interview houden met de bedrijfseigenaar, afdelingsmanager of toekomstig collega. Door de juiste vragen ter stellen ben je beter voorbereid en wordt het ook makkelijker om een kwalitatieve vacaturetekst te schrijven.

Stel unieke sellingpoints op

Voor welke (doelgroep) schrijf jij de vacature? Laat zien hoe leuk het is om bij bedrijf X- te werken. Stel de Unique Selling points (USP’s) op. Een vacature schrijven is als het verkopen van jouw producten en/of diensten. Waarom zou de kandidaat juist bij jouw bedrijf willen werken en niet bij de concurrent? Wat is de bedrijfscultuur. Welke kansen en uitdagingen biedt de functie en laat zien welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt bieden. Denk hierbij aan een salarisindicatie, vakantietoeslag, dertiende maand, thuiswerken, pensioenregeling, verlofdagen en aankoop tot extra dagen. Maar laat bijvoorbeeld ook een teamlid vertellen hoe leuk het is om bij het bedrijf te werken.

Beschrijf waar de medewerker gaat werken

Komt de medewerker in een kantoor(tuin) te werken, thuis, op locatie bij klanten of een combinatie van één van de genoemde opties. En hoe bereikbaar is de werklocatie? Ligt de bedrijfslocatie vlakbij een station of is deze goed te bereiken door de ligging direct langs de snelweg. Laat vooral zien wat de praktijk is en wees transparant. Iemands levensfase is relevant voor gewenste werkomstandigheden. Waar de ene persoon energie krijgt om de wereld rond te reizen, hecht een andere persoon meer waarde aan een goede privé- en werkbalans. Door de juiste verwachtingen te stellen, bespaar je veel tijd in het werving & selectieproces.

Wordt gevonden onder de juiste functienaam

Je wilt je onderscheiden en bedenkt een creatieve functienaam. Stop! Bedenk dat de juiste functienaam invloed heeft op de vindbaarheid van de vacature in Google Jobs. Ga op zoekwoorden onderzoek uit (SEO) en ontdek op welke functie-titels op het internet wordt gezocht. Dit kun je bijvoorbeeld zien in Google Trends, Suggest, Zoekwoordplanner, keywordtool.io zoals Ubersuggest (Neil Patel). Je relevante functie-titel kun je uiteraard wel aanvullen met bijvoorbeeld een werkervaringsniveau (parttime/fulltime), locatie, bedrijfsnaam of het aantal uren. Onder de functie-titel kun je uiteraard wel creatief losgaan ;).

Stel een functieprofiel op

Probeer duidelijk te beschrijven wat de kerntaken zijn van de functie. Maak het niet mooier dan het in de praktijk daadwerkelijk is. Laat zien op welke manier de kandidaat waarde kan toevoegen aan de organisatie. Je kunt schrijven dat een medewerker aan hoge targets moet voldoen of dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de organisatie. Begrijp je het verschil? Oriënteer je op het internet door het lezen van verschillende vacature en ontdek de verschillen. Door welke teksten wordt jij het meest geïnspireerd?

Heb jij hulp nodig bij het schrijven van krachtige vacature teksten? Neem dan contact met ons op.

Facebook
Twitter
LinkedIn